Skip to main content

V úvode nášho webu ste mohli vidieť video, na ktorom pálime panel z bavlny, a ten vytrvalo zhasne hneď po skončení pôsobenia ohňa. Toto video sme prvýkrát ukázali na výstave TechTextil 2011 a spôsobili sme ním viacero zápch v uličke pred našim stánkom. Ľudia totiž v úžase stáli a nechápali, ako to je možné. Teraz vám naše tajomstvo trochu poodhalíme.

Ak ste video ešte nemali šancu vidieť, môžete tak spraviť teraz:

Ako vidíte, ide o jednoduchý test urobený takmer na kolene. Žiadne laboratórium a špeciálne upravený oheň. A predsa naša bavlnená izolácia EKO-SEN prešla na jednotku. Dôvod? Na to, aby naša nehorľavá izolácia fungovala, nepotrebujete žiadne špeciálne podmienky. Funguje to všade.

Bavlnený panel, vyrobený pôvodne z rovnakého oblečenia, ktoré máte v skrini, sme totiž nastriekali špeciálnou emulziou na prírodnej báze. Tá spôsobí, že povrch, na ktorý pôsobí oheň, vytvorí škrupinu, vďaka ktorej oheň neprenikne hlbšie. To znamená, že akonáhle povrch zhorí, bavlnený panel sa stane nehorľavým.

Čím hustejšie sú bavlnené vlákna stlačené, tým menej horľavý je produkt. Ak teda máme chumáčik voľne pospájanej upravenej bavlny, dlhšie potrvá, kým sa vytvorí škrupina, keďže obsahuje toľko vzduchových medzier, kade môže oheň preniknúť hlbšie. Pevne stlačený panel zase zhasne takmer okamžite.
 

Prečo je dôležité, aby bavlna nehorela

Vďaka nehorľavej úprave sa z bavlny stáva dokonalá izolácia do budov. Bavlna má totiž hneď niekoľko výrazných výhod oproti klasickým izoláciám ako napr. sklená vata:

1. Lepšia tepelná izolácia – v lete chládok, v zime teplúčko

2. Lepšia akustická izolácia – bavlna vás ochráni od vonkajšieho hluku a je ideálna ako izolácia do hudobných siení, kde krásne rovnomerne vedie zvuk

3. Väčšia výdrž – kým sklená vata po zmoknutí stráca svoje izolačné vlastnosti, bavlna po vyschnutí funguje ako nová

4. Príjemnejšia na dotyk – spýtajte sa robotníkov, ktorí pracujú so sklenou vatou

5. Je prírodná – bavlna je prírodný materiál

6. Odľahčuje našu Zem – naše panely vyrábame recykláciou odevov, čím prispievame k redukcii odpadov na Zemi

Mali by ste záujem o prírodnú izoláciu k vám domov? Napíšte nám…