Skip to main content

Rok 2018 je pre nás výnimočný: bude to už 20 rokov, čo recyklujeme textil! Zdá sa teda, že to je dobré obdobie na novoročné predsavzatie. A síce je recyklácia dôležitá, ešte dôležitejšie sú dve ďalšie veci: čo následne s recyklovaným materiálom spravíme a vôbec textilný odpad nevytvárať.

Poďme tvoriť menej textilného odpadu

K napísaniu tohto článku nás motivovala naša známa Janka Šlinská, keď si dala pre tento rok úžasné predsavzatie: že si za celý rok nekúpi ani jeden kus oblečenia alebo hocijaký doplnok. Aký úžasný a jednoduchý nápad!

Oblečenia máme určite všetci v skrini dosť na to, aby sme jeden rok prežili bez nového prírastku. Alebo to minimálne skúsme! My sa k tejto výzve pridávame a odporúčame aj vám. Možno ani netušíte, aké veci v šatníku skrývate.

Mrzí nás to, ale nestíhame zrecyklovať všetko 

Pretože jedna vec je textilný odpad recyklovať a premieňať ho na znovu využiteľný materiál, napr. Na ekologické izolácie domov alebo v automobilovom priemysle ako výplň dverí a sedačiek.

Druhá vec však je, že textilného odpadu je aj tak priveľa a nestíhame ho všetok poriadne spracovať. Každý rok darujú ľudia plné tašky na charitu, avšak ani charita nevládze využiť všetko toto oblečenie. Vyberú si len pár použiteľných kúskov. Ďalšie tony končia na čiernych skládkach.

Jediným riešením je: obmedziť spotrebu. Skúsme to na rok. Aj to pomôže.

A my zase sľubujeme, že bude viac budov izolovaných ekologickými a zároveň efektívnejšími izoláciami z textilu. Nech sú aj tie domy poriadne oblečené.