Skip to main content

Sme radi, že téma recyklácie textilu začína stále viac rezonovať v spoločnosti. Dôkazom sú aj reakcie veľkých firiem. V súčasnosti spolupracujeme takmer so všetkými väčšími potravinovými reťazcami ako sú Tesco, Lidl a Kaufland. Títo všetci nám dodávajú svoje pracovné odevy na recykláciu, aby sme ich premenili na niečo zmysluplné: ekologické izolácie budov.

Oblečenie premieňame na kvalitné izolácie

V SK-Tex sa špecializujeme na recykláciu odevov. Tie meníme na vysoko kvalitnú izoláciu budov. Textilná izolácia funguje ako plnohodnotná alternatíva k minerálnej vlne, dokonca ju v niektorých vlastnostiach predbieha. Textilná izolácia má až dvojnásobnú tepelnú kapacitu a práca s ňou je príjemná a stavbári na to nepotrebujú žiadne rukavice ani iné ochranné prostriedky.

Ideálny materiál pre akustické izolácie

Jednou z najväčších výhod sú akustické vlastnosti textilu. Minerálna vlna síce môže fungovať ako akustická izolácia, ale stráca vtedy časť tepelnoizolačných vlastností a horšie pohlcuje basové tóny. Textil naopak pohltí až 100% zvukov už od 160 Hz, pričom teplo izoluje stále rovnako. Výhodou je tiež regulácia vlhkosti – textil dokáže regulovať vlhkosť až do 19%, takže takáto izolácia je omnoho vhodnejšia pre alergikov a astmatikov.

Samozrejme, medzi dôležité výhody patrí aj proces výroby a recyklovateľnosť izolácii – zatiaľ čo minerálna a sklenená vata sa vyrábajú z neobnoviteľných zdrojov s vysokou energetickou spotrebou, textilné izolácie EKOSEN vyrábame z odpadu a s nízkou energetickou spotrebou. Textilné izolácie navyše vieme recyklovať do rovnakého produktu ako predtým bez straty vlastností.

Rozširujeme partnerstvá aj za hranice Slovenska

Momentálne nás oslovili už aj poľský Lidl a Kaufland z Nemecka, aby sme spracovali aj ich pracovné odevy. Teší nás, že môžeme pomôcť „vyčistiť“ aj okolité krajiny. Budeme radi, ak nás spomeniete aj svojim známym, či už na spracovanie ich textilného odpadu alebo ako ekologické a moderné izolácie do ich stavieb.

Ďakujeme