Skip to main content

SK-Tex s.r.o. už pol roka spolupracuje s krásnym projektom second-handu Nosene, ktoré vyberá štýlové kúsky z noseného oblečenia a daruje 15% z ceny produktov na neziskové projekty, napr. združeniu My Mamy. Pomáhame im odvážať oblečenie, ktoré je nepoužiteľné do predaja aj pre mamičky z My Mamy, vďaka čomu ušetrí Nosene peniaze za skladovanie. Oblečenie následne recyklujeme.

Čím je Nosene výnimočné?

Projekt Nosene vznikol z potreby nájsť udržateľnejší systém pre odevný priemysel, keďže aj na Slovensku vyhodíme v priemere 4 až 12,6 kg oblečenia na osobu. Chceli by motivovať viac ľudí, aby nenakupovali „fast fashion módu“ ale využili aj pekné nosené kúsky. Získané nosené veci využívajú 4 spôsobmi:

  • Pekné, neporušené a moderné kúsky idú hneď do obchodu
  • Mierne porušené alebo nemoderné kúsky z kvalitných materiálov prešijú a využijú v rámci upcyklovanej kolekcie Renewals by Nosene
  • Nositeľné kúsky, ktoré nevyužijú v obchode, darujú mamičkám zo združenia My Mamy
  • Zničené oblečenie, alebo ak je oblečenie nemoderné, dávajú ho na recykláciu – a tu nastupujeme my 

Ak chcete zistiť viac o Nosene, odporúčame tento článok v Trendepriamo ich stránku alebo navštívte priamo ich útulnú predajňu. Aj obrázok v úvode tohto článku je z ich stránky.

Ako pracujeme ďalej s oblečením z Nosene?

Po prebytočný textil posielame naše autá a dopravíme vrecia s oblečením do našej prevádzky v Senici. Tam musia textil rozdeliť naši zamestnanci do viacerých skupín

  • Textil vhodný pre izolácie (napr. s najvyšším podielom bavlny) použijeme na výrobu produktov EKOSEN
  • Ostatný textil používame na výrobu akustických izolácii alebo ako syntetické trhaniny
  • Textil, ktorý nevieme spracovať, napr. flitrované oblečenie, vysoko elastické oblečenie alebo koža, dávame na energetické zhodnotenie, kde pravdepodobne skončí ako cement.

Takto drvivú väčšinu textilu, ktorá by inak skončila na skládke a rozkladala sa celé desaťročia, vieme premeniť na zmysluplné produkty ako izolácie do budov, akustické izolácie alebo trhaniny pre automobilový priemysel.

Prečo to vlastne robíme?

S Nosene absolútne zdieľame ich pohľad na udržateľnú módu a problematiku textilného odpadu. Preto sme sa rozhodli pomôcť im a podporiť tak ich podnikanie. Oblečenie od nich vozíme síce na vlastné náklady, zadosťučinením nám však je to, že sme pomohli dobrej veci. Okrem Nosene spolupracujeme aj s inými secondhandmi, ale aj viacerými hotelmi či inými biznismi, kde je textil rýchloobrátkovým tovarom.

Pokiaľ aj vy vo svojom biznise spotrebujete veľa textilu a zvyčajne ho len tak vyhadzujete, inšpirujte sa v Nosene. Napíšte nám a môžeme sa dohodnúť, ako by sme ho vedeli spracovať.